بازاریابی

مفاهیم بازاریابی و ابعاد گوناگون آن

بازاریابی

مفاهیم بازاریابی و ابعاد گوناگون آن

تحقیقات بازاریابی

                                                                    

                                                                        هدف :


 آنالیز بازار ، مشتریان ، رقبا، ارایه استراتژی های بازاریابی تولید فروش و تبلیغات، ارتباط با مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان، خریداران، مدیران بازاریابی و در کل عموم مردم......

  

تحقیقات بازار , تحقیقات بازاریابی


دپارتمان تحقیقات بازاریابی همزمان با آغاز فعالیت پارک بازاریابی ایران فعالیت خود را به صورت رسمی از ابتدای سال 1386 آغاز نمود و از آن تاریخ تا کنون مطالعات و تحقیقات متعددی در بازارهای مختلف صورت داده است. تحقیقات بازاریابی در پارک بازاریابی ایران به منظور تصمیم گیری در خصوص مشتریان، سهم بازار، رقبا، ارزیابی تبلیغات، رضایت سنجی مشتریان و ... در بازار محصولات مصرفی، محصولات صنعتی و خدماتی و بر اساس مدل FG360 می باشد. کلیه تصمیمات و راهکارهایی که مشاورین پارک بازاریابی ایران در شرکت ها ارائه می کنند، بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات بازاریابی می باشد.

تحقیقات کتابخانه ای (بر اساس اینترنت و مجلات)، تحقیقات کیفی (بر اساس مشاهده، مصاحبه عمیق، گروه کانون و طوفان مغزی) و همچنین تحقیقات کمی (بر اساس پرسشنامه) به صورت کامل توسط دپارتمان تحقیقات بازاریابی برای شرکت های خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی در پارک بازاریابی ایران صورت می پذیرد.

تحقیقات بازاریابی کمی

تحقیقات بازاریابی کمی

در تحقیقات بازاریابی کمی یا تحقیقات کمی بازاریابی QUANTITATIVE MARKETING RESEARCH از روش هایی استفاده می شود که بتوان نتایج را اندازه گیری کرد. این روش ها بر پایه تحقیقات پیمایشی قرار دارد که اغلب از نمونه هایی بیش از صد نفر استفاده می شود.

آنچه در دپارتمان تحقیقات پارک بازاریابی ایران صورت می پذیرد، نخست با استفاده از روش های کیفی و کتابخانه ای از دیدگاه و نظرات افراد آگاه شده و سپس درصدد ارائه اعداد و ارقام بر می آیند. بنابراین بهترین راه این است که از ترکیبی از روش های کیفی و کمی استفاده نمود.

روش های تحقیقات بازاریابی کمی


از روش های متداول در تحقیقات کمی در بازاریابی می توان در حوزه های زیر استفاده کرد.

3-1- تحقیقات درباره بازار :

بررسی سهم بازار یک محصول یا شرکت در مقایسه با رقبا، بررسی چگونگی بخش بندی بازار، بررسی کانال های توزیع در مقایسه با رقبا، امکان سنجی ورود محصول جدید به بازار و . . .  .

3-2- تحقیقات درباره مشتری و مصرف کننده:

بررسی ویژگی های جمعیتی مشتریان محصول، بررسی الگوی خرید مشتریان، بررسی الگوی مصرف مشتریان، بررسی میزان وفاداری مشتریان به مارک تجاری، بررسی میزان رضایت مشتریان از محصول، بررسی نیازها، خواسته ها و انتظارات مشتریان از محصول، بررسی ویژگی های بازار هدف در فرایند تصمیم‏گیری خرید و … .

3-3- تحقیقات درباره محصول و خدمت:

بررسی ویژگی های محصول در مقایسه با رقبا، بررسی جایگاه شرکت در بازار هدف (شناخت، عملکرد، نگرش، رضایت)، بررسی جایگاه محصولات یک شرکت در بازار هدف از نظر محصول، قیمت، توزیع و پیشبرد فروش، پیش آزمون محصول جهت دستیابی به سلیقه مصرف کنندگان، بررسی شاخص های محصول شامل سهم بازار، سهم در اذهان ، نفوذ در مخاطبان، ترجیح محصول، بررسی بسته بندی محصول و . . .  .

تحقیقات بازاریابی کیفی

تحقیقات بازاریابی کیفی :

تحقیقات بازاریابی کیفی QUALITATIVE MARKETING RESEARCH، بخش عمده ای از تحقیقات علمی در علوم مختلف به خصوص در علوم اجتماعی و بازاریابی را تشکیل می دهد. هدف عمدۀ از انجام تحقیقات کیفی در پارک بازاریابی ایران، بدست آوردن اطلاعات عمیق و درونی دربارۀ رفتارهای انسانی و دلایل حاکم بر این رفتارها است.

ما در تحقیقات کیفی بازاریابی بیشتر به دنبال چرایی تصمیمات و اعمال انسان ها هستیم. چگونه، کجا و چطور و چه زمانی تصمیم به خرید گرفته می شود. معمولاً تحقیقات کیفی دارای نمونه های محدودی هستند.

روش های تحقیقات بازاریابی کیفی

روش های متداول در تحقیقات کیفی در پارک بازاریابی ایران می توان به مصاحبه های عمیق[1]، گروه کانون[2]، تکنیک های فرافکن، طوفان مغزی[3] و مشاهده[4]  اشاره کرد:

1- مصاحبه عمیق:تحقیقات بازاریابی کیفی

در این نوع از مصاحبه، رویکرد پژوهشگران پارک بازاریابی ایران کمابیش هدایت کننده است. اما به هر شکل  اواست که موضوع مورد مصاحبه را پیشنهاد می کند. مصاحبه کننده آزادی کاملی در اداره مصاحبه دارد همان طور که مصاحبه شونده نیز در پاسخ هایش از آزادی کامل برخوردار است. در این مورد انجام تعدادی مصاحبه مفید به نظر می رسد. در این مصاحبه نیز، پژوهشگر تلاش می کند محتوای پنهان مصاحبه را مشاهده  کرده و آن را به شیوه ای کیفی تحلیل کند. مصاحبه در این روش بر فرد متمرکز است. برای نمونه در این پژوهش برای یافتن انگیزه ها، پژوهشگر در پی آن است که دلایل خصومت مصاحبه شونده را با خانه های پیش ساخته یا سوپ های حاضری و غیره مطلع شود. در این روش ما با شیوه ای کمابیش هدایت کننده  مصاحبه شونده را به سوی هدف خود هدایت می کنیم تا از تداعی ها و نظرات او را در هنگام انتخاب مطلع شویم. به سه شکل کلی می باشد: مصاحبه ساختار یافته، نیمه ساختار یافته، بدون ساختار (آزاد)

2- گروه کانون Focus Group:

می توان مصاحبه گروه کانون، گفت پرکاربردترین روش کیفی تحقیق و پژوهش در بازاریابی است.این روش در واقع از روش هایی است که بازاریابی از علوم اجتماعی وام گرفته است. در این روش از گروهی از مردم درباره ادراک، عقاید، باورها و نگرش هایشان در ارتباط با مفاهیم محصول، خدمت، تبلیغات، ایده، بسته بندی و مواردی از این دست سؤال پرسیده می‏شود. این سؤالات در جلسه ای با حضور همۀ اعضای گروه و به صورت تعاملی پرسیده می‏شود و همۀ افراد در بیان عقایدشان آزاد هستند. گروه کانون به عنوان ابزاری مهم برای دریافت بازخورد نسبت به محصولات و خدمات شرکت ها به کار گرفته می‏شود. گروه کانون به شرکت هایی که در فکر بهبود بسته بندی، محصول، برند و یا آزمون محصول یا خدمات جدید خود هستند، کمک شایانی می کند. بحث هایی که در این گروه ها صورت می گیرد می تواند دیدگاه خوبی به مدیران دربارۀ نگرش بازار نسبت به محصولات و خدمات مورد نظر ایشان بدهد، اما نمی تواند اطلاعات با ارزشی دربارۀ اندازه و پتانسیل بازار فراهم نماید.تحقیقات بازاریابی کیفی

پس بطور خلاصه گروه کانون نوعی مصاحبه است که توسط مصاحبه گر آموزش دیده و حرفه ای و در جمع گروه کوچکی از پاسخ دهندگان انجام می‏شود. معمولاً این گروه ها بین  ۸ تا  ۱۲ نفر خواهندبود و هر جلسه بین ۲ تا ۳ ساعت زمان خواهد برد. این مصاحبه دارای ویژگی غیرساختارمند است و پاسخ دهندگان دارای آزادی کامل برای بیان دیدگاه هایشان هستند.

3- طوفان مغزی:

طوفان مغزی ابزاری محبوب است که از آن برای تولید راه حل های خلاقانه استفاده می کنیم.زمانی که می خواهید از شیوه‏های تکراری و الگوهای ایجاد شدۀ فکری رهایی یابید، این شیوه بسیار مفید است در این روش می خواهیم شیوه های نگاه کردن به مسئله را توسعه دهیم. همچنین کمک می کند تا بر بسیاری از مسائلی که موجب می‏شود حل مسئلۀ به صورت گروهی، یک روند نامطلوب باشد غلبه کنید.

این شیوه به محققان پارک بازاریابی کمک می کند تا تجربۀ متنوعی را از همۀ اعضای تیم در طول حل مسئله داشته باشید. این موجب افزایش غنای ایده های بررسی شده  می شود، بدین معنی که می توانید راه حل های بهتری را برای مسائل پیش ‏رویتان پیدا کنید.تحقیقات بازاریابی کیفی

[1]- Depth Interview

[2]- Focus Group

[3]- Brain Storming

[4]- Observation




تحقیقات بازاریابی کتابخانه ای :

تحقیقات بازاریابی کتابخانه ای DESKTOP MARKETING RESEARCH  سرآغاز انجام انواع بازاریابی است. این مرحله کاملاً ضروری است و از طریق آن می توان تعریف مناسبی از مشکل یا مساله به دست آورد. در این نوع تحقیق ابتدا مشکل را تعریف کند و سپس فرضیه هایی ارائه دهد که از طریق طرح های تحقیقاتی رسمی تر ارزیابی شود. شایان ذکر است که در تحقیق اکتشافی طرح تحقیق رسمی وجود ندارد.

این مرحله چندان علمی به نظر نمی رسد. از آنجا که هدف تحقیق اکتشافی مشخص کردن مشکل اصلی است، پژوهشگر باید از تعدادی روش های غیررسمی برای تعریف مشکل استفاده کند که لازمه آن قدرت تصور و انعطاف پذیری است. با اینکه در مطالعه اکتشافی از روش های غیررسمی استفاده می شود، این مطالعات از اهمیت بسیاری برخوردار است.تحقیقات بازاریابی کتابخانه ای

روش های تحقیقات بازاریابی کتابخانه ای:

روش های طرح تحقیق کتابخانه ای عبارتند از: بررسی مقالات و کتب موجود، پرسش از افراد متخصص و متبحر و بررسی چند مورد برگزیده مانند پایگاه های اطلاعات دولتی از قبیل سازمان توسعه تجارت ایران و مرکز آمار بانک مرکزی و سازمان کمرک و . . . . نتیجه تحقیقات بازاریابی کتابخانه ای فهم بهتر موضوع می باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.